Koh samui & Koh phangan



Jag vid Big Buddha, Koh Samui



Beach i Koh Phangan

Da har vi antligen fatt lite sol och bad ute pa oarna. Vi spenderade 3 dagar pa Koh Samui i en mysig resort. Samui har som rykte om sig att vara en paradiso, men det stammer nog inte langre.  Genom de tva storsta och finaste stranderna (enligt guideboken) gar tva stokiga huvudleder fram med intensiv trafik, shopping och overexploatering. Vi bodde en bit ifran och hade det lugnt pa var resort & spa. Vi hyrde bil for att se oss omkrng pa on, men detta var inte det lattaste. Vi har hort och last att det ska vara valdigt latt att resa i Thailand pa egen hand, vilket inte stammer alls pa de platser vi har befunnit oss. Vagskyltarna ar namligen sallan pa engelska, och skulle de vara det sa de anda sa svara att upptacka pga av all reklam och kommers, sa det blev bara en kort tur till ett vattenfall och enstrand. Vi hade ocksa planerat att trekka (vandra i regnskogen till vattenfallen m.m.), men det ar alldeles for hett for langre promenader an till narmaste restaurangerna. Det blev bad i alla fall och aircon pa rummet. Maten ar lika god pa oarna som i Bangkok.

Igar anlande vi till Koh Phangan med bat. Denna resa (hotellet) ingick i paketet vi kopte av bluffresebyran pa Khao san. Boendet blev darefter. Denna o-tur hade vi planerat in sedan lange, men upptackte forst nagra dagar innan avfard fran Sverige att det okanda "Full moon party" gar av stapeln samma kvall vi anlander. Som man hor pa namnet sa pagar detta strandparty en gang per manad (fullmane) med mjukstart pa hotellen runt om om i 3 dagasr innan dagarna innan. Partyt besok av 8-30000 beroende pa sasong. Vi bor 1,2 mil fran sjalva partyt, men slipper alltsa anda inte helt undan. For er som inte vet sa florerar det en hel del droger och alkohol under denna fest. Det var ratt mycket liv utanfor var dorr i natt (alkhol och drogpaverkade ungdomar i 25-ars aldern). Idag akte vi till den strand som partyt var pa eftersom den ar kand for att vara sagolik. Vi kan intyga att bade stranden och samhallet  sag ut som totalt kaos. Hur som helst hade vi aven tankt att hyra bil har och se oss om bland fina oexploaterade strander och djungel langre norrut. Nu blir det inget med det for hos inga biluthyrare ingar nagon som helst forsakring. Jag citerar : "No insurance, you pay! Go to mechanics!"  Ett annat alternativ skulle kunna vara lokalbuss, men har finns inget sant, taxis vill tydligen inte kora sa langt och privat chauffor fanns ingen att hyra. Vad gora? Jo det enda elternativet blir nagon av de suspekta resebyraerna om man ska fa se nagot av on. Vi har bokat med en i morse (en snorklingstur), men det hela kanns lite olustigt efterom man varken far biljetter eller nagot schema for dagen och det ingar visst en del "games" (oldrickande). Som ni forstar ar det mest ungdomar som turistar pa denna o och det marks pa servicen. I guideboken star dock att den aven besoks av barnfamiljer och charterturister?!

I det stora hela vi valdigt overraskade over att bilden av Thailand stammer sa daligt. Nastan ingen har kan engelska. De allra enklaste fraserna  ar mycket svara for dem att forsta. Visar man en turistkarta over on eller platsen har de mycket svart att orientera sig (detta ar ingen stor o) Visst ar det overexploaterat pa sina hall, men servicen har inte riktigt hangt med. Det mesta ar valdigt simpelt och primitivt.  manga i lokalbefolkningen lever i mycket enkla forhallanden (las fallfardiga skjul pa styltor etc). Service kan man bara forvanta sig pa lyxhotell ca 1000 sek och uppat. Vi forvanas ocksa over denna intensiva spa & massagetrend. Massage finns overallt och det ska man absolut unna sig eftersom allt ar sa billigt har. Pa en affarsgata ligger massagestallen tatt ihop. Massage 1 timme, olika varianter gar pa ca 40-60 kr. Aven skraddare finns i nastan varje horn. Vi undrar hur det gar ihop?

Nu ska vi strax ga och lagga oss. Imorgon ar var sista heldag har och forhoppningsvis far vi se lite av on da. Darefter far vi till baka till Koh Samui for att ta flyget till Krabi. Dar bor vi en natt i vantan pa flyget till Malaysia och Kuala Lumpur.


Update:

Idag var vi ivag pa snorkligsturen och det var trevligt att fa se lite mer av on och vi hade jattebra vader. Vi fick se ett par fina strander med klart vatten och frodig djungel. Jag och J var de enda som var helt nyktra och drogfria. Resten borjade supa redan innan vi satte oss i baten (tratt med slang anvandes flitigt) Flera rokte pa och var patanda inklusive utflyktsarrangoren (en engelsman) och hans thaikompis. Nu ar vi hemma i tryggt forvar och jag har fatt lite solbranna.


Vi hors i Malaysia

Kommentarer
Postat av: Johanna

Hoppas ni har det bra trots alla missöden och glad midsommar på er!

2008-06-19 @ 22:18:19
Postat av: Frida

Hej på er! Det känns kon det att ni är så långt borta.

Tråkigt att det inte har blivit som ni har tänkt er. Hoppas att det blir bättre nästa tur som ni ska göra nu. Jag har föresten kommit in på utbildningen. Men jag vet inte hur jag ska göra.

Kram Frida

2008-06-20 @ 22:19:23

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

bloglovin
Trackback
RSS 2.0