Sony Nex - Dags att säga adjö
Med dessa bilder avslutar jag testningen av Nexen. Det har varit ett roligt och spännande uppdrag och jag hade gärna utforskat den ännu lite närmre och i fler situationer.  Ovan ser ni bilder tagna vid Masthuggskajen i Göteborg. De nedersta bilderna är två test av panoramafunktionen tagen från Masthuggskyrkan. Genom att endast trycka på slutarknappen och sedan svepa över landskapet med kameran skapar du lätt panoramabilder. Även vertikala panoraman av t.ex höga byggnader går att ta. Den här funktionen tror jag kräver lite övning, man får inte svepa för långsamt då fungerar det inte. Gör man det för snabbt blir det lätt oskärpa. Skärpan i min panorering blev sådär. Kan hända att det blir bättre med lite träning. Ibland kan det ju faktiskt vara kul att ta bilder av vidsträckta landskap, skyskrapor eller t.ex en riktigt lång sandstrand.

Om jag lite kort ska sammanfatta mitt intryck av Sony Nex med för- och nackdelar ser det ut såhär:

Fördelar:
- Bilder med bra skärpa och fina klara färger
- Snygg design på kamerahus och objektiv
- Stor och fin och tydlig skärm
- Man kan i kamerans programval lägga på effekter och direkt se hur färger och motiv kommer att framträda
- Liten och tar mindre plats än en "vanlig" systemkamera

Nackdelar:
- Saknar optisk sökare
- Slukar snabbt batteri (pga att den saknar optisk sökare)
- Lite svårt att ställa in skärpan exakt där man vill ha den då skärpan ställs in med fingret på pekskärmen.


P.s. Glöm inte att idag är sista dagen att tävla om en egen Sony Nex-5N. För att delta tävla här.

Med på startsidan ♥
Möttes av en glad nyhet i morse när jag vaknade. Mitt inlägg med recension av kameran Sony Nex är med på Startsidan. Jag blir alltid lika glad när det händer. Nya läsare som hittat hit är förstås varmt välkomna tillbaka.

Tack Blogg.se, har varit jättekul att testa kameran:-)

Vit jul

Tre små söta krukor från Interflora och ljusstake från Claes Ohlsson fick följa med hem i helgen. I krukorna har tre vita hyacinter fått flytta in. Köpte även två nya stjärnor, en att hänga i fönstret och en till fönsterbrädan. Gillar att man kan göra många bra fynd i den butiken. Nu börjar det se riktigt mysigt och juligt ut här hemma. Hur ser det ut hos er?

Första adventFörsta advent och första ljuset tänt. Använder ljusstaken jag gjorde för några år sen i år med. Måste fixa till en med blockljus också. Dessa brinner ju ner alldeles för snabbt och man vill ju inte stressa när man ska mysa. Lussekatterna är från hemköp, min andra i år,  bakar egna gör vi nog nästa helg. Har ni ätit lussekatter idag?

ÄpplekakaMiddagsgäster på lördagkvällen och en äpplekaka till efterrätt. Nu är det sovdags hos mig. Är redan så trött. Lite kvällsläsning i kameramanualen blir det med. Sugen på att testa och lära mig nya saker.

JulbelysningAdventsstjärnan är nu uppe. Bytte ut min gamla mot en ny från Claes O. De gamla var mer naturvita än vita. Vi har satt upp julbelysning på både framsida och baksida huset. En grangirlang med ljus på trappräcket och led-belysning  i våra rhododenderon vid entrén, Nu är det riktigt mysigt och välkomnande. Även pepparkakshuset har sin plats i vardagsrummet. Ska försöka hitta en ljusstake eller någon mer stjärna till köket också och så fixa färdigt min dörrkrans och sen är det klart! Inte så mycket pynt här, men lagom är bäst.

Sony Nex - By NightNi har ju fått se ett flertal bilder tagna med Nexen på dagtid, så nu tänkte jag att det var dags för lite kvällsbilder. Det passar ju extra bra såhär i juletider med all mysig belysning i stan. Tycker Sony Nex klarade uppgiften riktigt bra trots att det var regnigt och disigt ute. Här använde jag programvalet SCN - Scenval och Nattmotiv. I scenval finns även en funktion för att fotografera solens upp- och nedgång. Kameran lär fånga de röda tonerna, men pga av vädret fick jag ingen användning av denna funktion. Ytterligare funktioner för nattporträtt med stativ och handskymning för bildtagning utan stativ ingår.

Om jag får möjlighet att fota i helgen. Är det något särskilt ni skulle vilja se då?

Sony Nex - Jag testar del 3Lite fler bilder från goa Göteborg och Gatenhielsmska Kulturreservatet i Majorna. Jag älskar att fota närbilder med kort skärpedjup. Ofta blir det just naturbilder som jag tycker gör sig extra fina med stor bakgrundsoskärpa. Ibland tycker jag att det är svårt att fokusera med nexen, särskillt små detaljer som bären ovan, lätt att fokus då hamnar i bakgrunden istället för i förgrunden, men när det lyckas blir det riktigt fint! Vill ni ser hur det gick för dom andra i bloggpanelen så ska ni kika här, här och här.

Kvällsmys och filmIkväll har jag inte suttit mycket framför datorn. Myste i soffan i stället med Noblesse, chockolate chip cookies och smågodis till filmen Stone. Filmen var sådär faktiskt, lite seg tycker jag. Gillar ju thillers, men denna var i stort sett bara drama. Nu säger jag godnatt för ikväll. Kram.

Sony Nex - Jag testar del 2I del 2 besöker jag Gatenhielmska Huset och Kulturreservatet från 1700-talet i Majorna Göteborg. Tycker det är fantastiskt när man fortfarande kan uptäcka nytt och vara lite turist i sin egen stad. Älskar såna här gamla kvarter med kullerstensgator. En liten rolig detalj i Nexen är att man i programvalet IA - Intelligent Auto kan kan justera livfullheten i bilderna, då ser man direkt i kameran hur färgerna kommer att bli i bilden. Detta är en smart funktion om man t.ex inte vill ägna så mycket tid åt efterredigering av bilderna. Dessa bilder togs t.ex under en riktigt grå och dassig dag när regnet hängde i luften och alla motiv kändes sådär bleka och trista, vilket gjorde att jag använde mig av ökad livfullhet. Den efterredigering jag gjort av bilderna är endast ökad ljusstyrka/kontrast. Alla bilder är fotade i jpeg.

Glöm inte bort att ni kan tävla om en alldeles egen Sony Nex. Kika in på här för att delta i tävlingen.

Sony Nex - Jag testar del 1Här kommer bilder från mitt roliga uppdrag.
Jag har ju som sagt fått testa kameran Sony Nex-5N för Bloggpanelen i samarbete med Sony under några dagar och här ser ni mitt allra första testinlägg.

Förberedelser
Efter att ha fått kameran hemskickad, fått klämma och känna på den och satt mig in i de viktigaste funktionerna var det dags fundera ut en plats och ett tema för att sedan ge mig ut på mitt lilla fotouppdrag. Eftersom jag bor i Göteborg föll valet kanske inte helt oväntat på något som har anknytning till havet, nämligen hamn och båtar. I Göteborg har vi en plats i närheten av Operan som kallas för Drömmarnas Kaj, det var här jag lärde känna Sony Nex. Kajen är fashinerande så tillvida att den är full av bråte, risiga båtar, sönderrostade skjul, pråmar och gamla drömmar som ligger och guppar och gnisslar. Det är en plats som vill berätta något och den inspirerar verkligen till foto.

Beskrivning av kameran

Sony Nex-5N är en kompakt systemkamera med möjligheter att videofilma. Det innebär att den är väldigt liten i storlek i jämförelse med andra systemkameror. Beroende på vilket objektiv man vill använda sig av, så skulle man kunna säga att den ryms i en ficka. De objektiv som följde med kameran jag testade var ett E 18-55 zoomobjektiv och ett E 16 mm F2,8 objektiv även kallat pannkaksobjektiv för brett visningsläge. Själva utförandet rent designmässigt föll mig helt i smaken. Speciellt objektiven är snygga och känns gedigna. Själva kamerahuset är tack vare sin litenhet rejält slimmad vad det gäller knappar för olika inställningar. Här finns heller ingen optisk sökare. Med Sony Nex följer istället en stor och fin pekskärm. Som van användare av systemkamera där alla inställningar och justeringar görs med knappval var det detta som kändes svårast att ställa om till. Kanske just för att man behöver vara rätt exakt när man pekar, framförallt när det gäller fokuseringen. Skärmen ger dock en hel del vägledning gällande de justeringar som kan göras i de olika programvalen.

Programvalen
Ett av de enklaste programvalen att använda, framförallt om man är nybörjare är Intelligent Auto - IA. Här kan du med hjälp av pekskärmen välja bakgrundsdefokus, ljusstyrka, färg och även lägga på ett antal bildeffekter. Ett annat alternativ är Scenval - här finns de vanliga förinställda motivvalen så som porträtt, landskap, macro, nattfotografering m.fl. För mer avancerad fotografering kan man förstås använda till t.ex. bländar/tidsautomatik eller en helt manuell inställning. Jag fotograferade de flesta av mina bilder i IA, där upplevde jag att de blev bäst. Jag har också i huvudsak använt mig av zoom-objektivet då de passade bra till valet av mina motiv samt att användningsmöjligheterna är bredare där.

Resultat och förväntningar

Det jag var mest nyfiken på gällande den här kameran var bildkvaliten och skärpan som verkligen lovordasts och till och med jämförts med en Canon 550d. Jag är själv ägare av föregångaren till 550d och måste säga att skärpan i Sony Nex när man får till det är riktigt bra och skarp. Bilderna ovan är jag riktigt nöjd med! Jag skulle dock inte jämföra den med ovanstående modeller då jag trots allt ser Sony Nex som en mer avancerad kompaktkamera, men med systemkamerans möjligheter av inställningar och objektivval. En kamera som är enkel att ta med när man reser, en partykamera. Liten och behändig helt enkelt.

Personligen kände jag att avsaknaden av optisk sökare var stor, dels för att den fina pekskärmen trots allt slukar mycket batteri och man får vara beredd att ladda kameran inför varje fotoutflykt, men också för att man med optisk sökare blir stadigare på handen. Dock tycker jag att ditt kameraval ska baseras på dina ambitioner och hur just du vill använda din kamera. Vill du ha en slimmad systemkamera som tar skarpa bilder för att kunna använda på dagsutflykten, festen, till bloggen och som du kan filma med kommer du säkert uppskatta Sony Nex-5N. Kameran har dessutom flera roliga objektiv och andra skojiga tillbehör. Dem kan du läsa mer om här.


Ytterligare testinlägg kommer att visas här under hela veckan. Så håll utkik:-).

Mys ute och inneBilder: Blomsterlandet, Ikea

Nu har adventsstjärnan kommit på plats här hemma. Jag får inte tända den än för J, men kommer nog att försöka smygstarta lite i alla fall. Jag riktigt längtar efter att mysa ner mig bland filtar, tända ljus och spännande böcker nu. Skulle faktiskt behöva en helg till på denna för att bara koppla av och göra det som faller mig in. Kransen till dörren har jag tyvärr inte hunnit ta itu med än, men under denna vecka hoppas jag att det kommer att bli av och en till sats med pepparkakor vill jag baka. Doftar fortfarande härligt från pepparkakshuset som jag bakade för en vecka sen. Man behöver inga andra juldofter. Äkta är bäst.

BlogguppdragDet har hänt något riktigt kul! Jag har blivit uttagen och tillfrågad av Bloggpanelen att tillsammans med tre andra bloggare få testa kameran Sony Nex-5N. Jag har aldrig testat Sonys kameraprodukter tidigare, så det har varit ett riktigt intressant och spännande uppdrag. Kameran har fått följa mig på äventyr här i Göteborg. Under kommande vecka med start nu på måndag kommer ni att kunna ta del av våra testbilder och upplevelser av kameran. Ni kan redan nu gå in här för att se vilka de andra bloggarna är.

Jag vill också passa på att tipsa om att du nu kan tävla om att vinna en Sony Nex-5N. För att tävla, klicka här! Lycka till!:-)


HusetMitt lilla hus är färdigbyggt och dekorerat. Såklart ett ett par blommor fick vara med på ett hörn också:-). Nu känns det som jag. Blev riktigt nöjd för att vara mitt första lilla bygge. Den här mallen har jag använt och den var riktigt lätt förutom när det kommer till att sätta ihop delarna. Jag rekommenderar verkligen inte det smälta sockret. Testade, men det blev bara pannkaka och sockret torkade toksnabbt, rann iväg och spred sig på övriga delar. Efter lite testande med  bl.a. limpistol kom jag fram tll att det ända rätta var Karlssons klister. Ett annat tips är att förlänga gräddningstiden så länge det går utan att bli bränt. Jag följde bara instruktionen, men mina delar blev väldigt mjuka och har på både väggar och tak börjat bågna. Håller tummar och tår för att det håller julen ut.

För ett år sen
Helt otroligt vad tiden rusar förbi egentligen. Redan en bit in i november och snart första advent! Älskar tiden när man kan promenera bland prasslande löv i regnbågens alla färger, men så fort kylan och frosten har kommit och mörkret har lagt sig redan på eftermiddan stannar jag mycket hellre inomhus med tända ljus och en kopp te och bra film. Mitt pepparkakshus är nu färdigt, tänkte fota och lägga upp bilder till helgen så fort jag har dagsljus. Riktigt gulligt blev det.

Spetsa till detBilder: Kitchenbloom

Gillar dessa coola brickor från Kitchenbloom. Riktigt rolig DIY idé. Borde faktiskt inte vara särskillt svårt att fixa något liknande själv. Bara att köpa lite tårtpapper i olika mönster alternativt hitta en liten spetsduk på secondhand för en billig peng. Tänk att någonting så enkelt kan bli så snyggt!

Gran i kruka?Funderar på ett litet julträd i år. Har varit och kika på några fina. Sockertoppsgran eller rumsgran eller helt enkelt en vanlig minigran. Det är så sött och hade passat perfekt på vårt sideboard med lite lagom pynt i silver och vitt eller helt enkelt några hembakade pepparkakor med sidenband. En litet träd vid entrén skulle också vara mysigt och välkomnande. Krukorna ovan är från ASA Selection och jag gillar dem skarpt då de även funkar fint som vaser. Har sett dem på Interflora här i Gbg, men säljs de någon annanstans kanske? 
Hur gör ni,
ska ni ha någon gran i år?

Nominerad

Upptäckte just till min glädje att jag fått en award (ett bloggpris) av gulliga Sofia i Berlin. Jag ska göra mitt bästa och försöka svara på frågorna. Vilka mina nomineringar går till ser ni längst ner.


Foto taget i Italien, Tropea i September.

1. Varför började du blogga?

Har alltid gillat att fotografera och att uttrycka mig i skrift. Ville till en början skriva om resor och mode, som ett av mina stora intressen därav bloggnamnet, men allt eftersom har bloggen tagit ny form bliivit mer av en allmän blogg med mycket bilder där jag delar med mig av allt möjligt smått och gott ur mitt liv.

2. Vilka bloggar följer du?

Jag följer en hel drös av bloggar och har många favoriter. Främst är det inrednings- och fotobloggar jag läser.

3. Vilka favoritfärger har du?
Favoritfärger när det gäller inredning är vitt och naturfärger tillsammans med  svart och något rosa som
accentfärg. I klädväg blir det en hel del svart höst och vintertid. Vår och sommar blir det främst vitt, beige, marinblått. Även roliga färger som rosa, gult och orange gillar jag.


4. Vilka favoritfilmer har du?

Jag tittar främst på drama, thriller eller komedi. Ser allt med Julia Roberts och Hugh Grant, men har flera favoriter som bl.a. Cast Away, Going the distance, Eat Pray Love, Flightplan m.fl.


5. Vilket land drömmer du om att besöka?

Åh älskar att resa. Jättesvårt att välja bara ett ju! Just nu är jag väldigt intresserad av Italien som jag besökte i somras, vill gärna se mer av landet. Att bila runt i Frankrike och Italien vore en dröm. Sen så älskar jag USA, har varit där tre gånger, men det finns otroligt mycket att se! Naturen i USA är väldigt storslagen och spektakulär vilket alla kanske inte tänker på, men det finns fantastiska nationalparker runt om i landet. I Utah och Arizona kan man se väldigt dramatiska vyer. Australien vill jag också tillbaka till och ett besök i Nya Zeeland vilket jag inte hann med på min förra resa. Ja, det finns helt enkelt massor av länder och platser jag vill se ♥.

 

Jag nominerar följande fem personer, en handfull av de favoritbloggar jag läser Lorena Svensson, Hemma hos Katta, Theres Reiman, Landinskan, Fridabloggar


DekoreratIdag har jag letat efter "rätt" godisar att dekorera huset med. Nu när det är färdigdekorerat märker jag att husdelarna är mjuka och inte tillräckligt hårt gräddade. Det finns en risk att huset säckar ihop och jag får börja om från början igen. I så fall dröjer det ett litet tag innan ni får se det färdiga resultatet.

The making ofSå roligt det var att pilla med pepparkakshuset, det kändes att jag verkligen behövde detta pyssel nu. Imorgon kommer det bästa, att dekorera och piffa och välja ut pynt. Åh, mitt alldeles egna lilla hus, eller ja, det är ju inte jag som stått för ritningen, men ändå så är jag helt nöjd med mitt första försök:-)

KoftanInviger den idag på Ikeabesök och är riktigt nöjd. Något sticksig om man inte har nåt under, men annars varm och skön. Har köpt med mig julbelysning, juldekorationer, ljusstakar och ljus. Bilder kommer när belysningen är på plats. Ikväll ska jag börja på ett pepparkakshus. Har hittat en modell jag gillar. Ska bli så mysigt.

Vit med volangerSötaste koftan från Odd Molly fick följa med mig hem igår. Hur underbar som helst. Efter salstentan på fyra timmar tyckte jag att jag fick unna mig själv nåt fint;-). Saknade en vit kofta i garderoben, men skulle gärna ha den i grått med. Varm och gosig i höstkylan.

Gammalt blir nyttArrangerade om lite i mina utomhuskrukor häromdagen och fyllde på med lite "färg" Gillar när starka klara fäger möter den grå betongen och lyser upp entrén så där välkomnande när man kommer hem. Den vita cyklamen byttes ut mot en rosa och prydnadskålen har fått sällskap av en murgröna. De något vissnade höstljungen har jag ersatt med ny och härlig vinterljung i höstens finaste färg.Det lackar mot jul

Otroligt vad tiden går fort nu. Ska julstressen redan börja? Det är så mycket man ska hinna med, men det känns trots allt som en rätt mysig höst i år. Jag går i inrednings- och pysseltankar samtidigt som jag pluggar till en tenta för fulla muggar och funderar mycket på framtiden. Apropå jul, har ni börjat tänka på julklappar än? Vi har faktiskt minskat ned kraftigt på det de senaste åren och det måste jag säga har varit rätt skönt att inte behöva ge sig ut på julklappsjakt till alla nära och kära. Vi satsar på det gemensamma i stället, god mat och sällskap och mys. Trots att jag inte firar julen hemma, utan i Umeå, vill jag gärna ha en fin liten gran i år. En bordsgran är jag sugen på eller bara lite härligt granris i vacker kruka. Bilderna ovan är från vår skogspromenad i helgen, plockade en massa granris till dörrkransen och passade då på att även kika efter en fin liten gran som kan pryda vårt vardagarum framöver. Har ni gran i år?

Välkommen in!
Bjuder på en liten bit av vårt hem. Taklampan som jag lovade att visa är nu på plats och jag tycker att den gjorde sig riktigt bra där. Här syns även vår vackra fondtapet Eco Lotus som sattes upp i juni. Helt underbar, älskar den! Den skimrar fantastiskt fint i skenet från lampan om kvällarna. Skulle gärna ha den i sovrummet med, men det var på håret att vi fick tag i några våder då den redan hade utgått. Ser ni föresten jag till sist lyckades få tag i ett litet myrtenträd. Det är så himla fint, helt klart min favoritväxt just nu. Hoppas nu verkligen att den överlever vintermörkret här hemma och att den trivs. Vi har precis möblerat om så alla tavlor och lampor har inte ännu kommit på plats. Man behöver bo in sig lite först.

Inspiration


Bilder: Google, Inköpsställen blandade.

Ett litet collage av min stil just nu. Vitt vitt och lite svart och så gröna växter förstås. Avskalat, men ändå mysigt. Mattan och taklampan på bilden har jag redan. Kuddar från Day står också på listan liksom en lampfot i glas. Älskar att pyssla och fixa hemma och just nu är jag inne i en riktig inredningsfas. Till helgen ska jag kolla vilka ljusslingor som fungerar och placera ut dem och även arrangera om lite i utomhuskrukorna. Just det, grankvistar ska också plockas och sen ska jag fixa ihop min egna dörrkrans. Det kommer att bli så mysigt!

Höst inneLite kottar får pryda ljusbrickan inne tillsammans med nyinköpta sophoran, ja jag hittade ett exemplar till slut efter att ha frågat runt i nästan alla blomsterbutiker i stan. Denna är ganska liten, men gör sig bra i mitt lilla stilleben. Älskar denna skira lilla växt. Den lilla vasen med murgrönan i stod alldeles ensam på en hylla på Ikea vid mitt senaste besök, nu har den fått sällskap av några kottar och ljus. Förresten ni kanske minns att jag letade efter svarta brickor. Hittade ingen prisvärd så har därför spraymålat en gammal i aluminium som ändå inte användes. Det får duga så länge. I fruktbutiken häromdagen sålde man clementiner med blad, några sådan vi så klart följa med hem.

RSS 2.0