Semester på Rivieran

Bildkälla
 
Semesterresan är bokad och gissa om det ska bli underbart! Ett resmål som vi pratat om länge och nu blir det äntligen av. Bara elva dagar kvar tills det bär av söderut till Côte d'Azur. Endast flygresan till Nice är bokad nu och vi måste hitta boende inom kort. Skulle bli mer än gladast om ni vill ge mig alla era tips på boende (prisvärda hotell och B&B) samt sevärdheter och smultronställen i Nice, Antibes och övriga Rivieran ♥.
 
 

Saft från egen fläder

 
Fläderträdet blommar för fullt i trädgården. I år har den mängder av vita stora klasar som lyser upp trädgården i kvällssolen.  Förra helgen gjorde jag en omgång flädersaft, den ska ligga och dra sig i några dygn, men nu tror jag faktiskt att den är färdig. Gör alltid en rejäl sats på flera liter, sen fryser jag in och kan plocka fram när som helst under året. Underbart! Passa på att plocka fläder om ni springer på någon, finns ingen godare saft än denna:-). För er som vill prova att göra er egen flädersaft, så har jag använt detta recept. Jag dubblerade receptet nedan för mer saft.
 
Recept
 
35 st blomklasar ( plocka när de är fullt blommande)
3 citroner i tunna skivor (läggs på blommorna)
 
Koka  upp 1,5 liter vatten
1,5-2 kg socker  (hälls i det kokande vattnet, det behövs inte så mycket socker om ni tänker frysa den)
50 g citronsyra (i vattnet)
 
Rör om och häll vätskan över blommorna och rör noga. Sen lägger ni på lock och låter allt stå 3-4 dygn. Rör om ett par ggr per dygn. När saften är klar ska den silas i en saftsil och hällas över i rena flaskor, gjärna petflaskor som går att frysa. Saften håller jättelänge i frysen.
 
Drick och njut!
 
 

Efter jobbet

 
Vilket underbart väder det var idag! Direkt när jag kom hem gled jag ner i trädgårdssoffan med hemlagad pizza, ett glas rosé och senaste Lantliv. Lite lagom onsdagslyx. Jag tänker ta vara på varenda ledig stund av sommaren i år och bara njuta.

Kardemumma

 
Häromdagen bakades kardemummaknutar hos fröken. Receptet kommer från Leila Lindholms, A Piece of cake. Hemligheten bakom dessa ljuvliga bullar förutom den syndiga mängden smör är att degen innehåller stötta kardemummakärnor som sedan blandas ihop med jästen och den varma mjölken. Dessa kardemummakärnor strör man även tillsammans med socker på bullarna som en avslutning efter att de penslats med ljus sirap och en skvätt vatten. Fyllningen består av en krämig blandning av kanel, socker och smör, vilket gör bullarna extra saftiga. Efter lite träning tycker jag att jag lyckades riktigt bra med knutarna. Vad tycker ni?

Man tackar!

 
Vilken härlig start på dagen! Surfar in på blogg.se och hittar min bukett med lupiner på startsidan. Tack snälla du!

Trädgårdsblommor

 
Lupinerna är på väg att blomma ut nu, men har varit en riktigt härlig färglick mot det svartvita här hemma. Kanske tar in några rosor härnäst. New dawn klätterrosen blommar för fullt nu och pionbuske nummer två är på väg att slå ut. I år kommer jag att kunna ha färska blommor på bordet hela sommaren plockade direkt ur trädgården. Verkligen vardagslyx.

Midsommarafton

 
Kanontrevligt firande hos oss igår. Tack alla fina som delade den här dagen med oss! Fixade ett litet tält att grilla under dagen till ära eftersom det vankades regn. Kunde inte sitta ute i år, men hade det riktigt mysigt inne ändå. Rosé, snittar, grillning, tårta, snacks,  trevligt sällskap och TP.  Bildregn från Midsommarafton.

Midsommar

 
Då är vi redo att kicka igång årets Midsommarafton. När det inte är somrigt ute, så får man ordna somrigt inne istället. Plockade sommarblommor kan nog vara bland det finaste jag vet. Ställ ut vaserna lite här och där för att sprida ut sommarkänslan. Önskar er alla en underbar midsommar!

Midsommarplaner & Italiendrömmar

 
Lite random pics från vår resa till Rom
 
Midsommarfirandet sker hemma hos oss i år så morgondagen kommer att innebära full fart hela dagen med förberedelser, städning, matlagning, bakning och en massa annat fix och trix innan gästerna kommer. Samtidigt går jag och klurar på om det kanske ska bli någon liten semesterresa i år. Var ju kanontrevligt i Rom, men en vecka med sol och bad eller bara vacker natur vore ju inte alls fel. Älskar ju Italien och åker gärna tillbaks dit, till Tropea igen eller kanske Toscana. Det finns ju hur många underbara platser som helst att se i världen  och att välja resmål är ju inte det lättaste. Känner på mig att den stundande semestern kommer att innebära full rulle från start till slut med alla planer som snurrar i mitt huvud just nu. Ikväll ska i alla  fall bli en tidig kväll. Upp med tuppen är det tänkt imorgon.
 
Godnatt på er!

I köket



Visst är det väl underbart när man kan plocka egna blommor att ta in och ha i vas. Dessa plockade jag ute på landet i helgen. Har en dröm om att göra en midsommarkrans med liknande blommor. Så mysigt! Det gjorde man ju alltid som barn.

Lantliv



Hälsade på syster i hennes nya lilla hus ute på landet häromdagen. Så mysigt det var med sjötomt, brygga, lusthus och små röda stugor. Kameran var med så klart. Här ser ni söndagens bildregn.

Mint på fötterna



Igår hittade jag supersköna tygskor i härligt somrig mintgrön färg. Märket är franskt och heter Chipie. Var tydligen mycket populärt i sverige på 80-talet. Det måste jag ha missat. Hur som helst, nu har de flyttat in i min skohylla och ska alldeles strax invigas.

Idag är det utflyktsdag och vi får lite trevligt besök.

Roms mest berömda nyckelhål



På en av Roms sju kullar, Aventinenhöjden finner man förutom apelsinträdgårdens vackra utsikt även en av Roms mest udda attraktioner, nämligen det berömda nyckelhålet i porten till den mytomspunna Malteserordens säte. För att hitta rätt nyckelhål är det bara att hålla utkik efter den kö som ofta ringlar sig där framför den imponerande porten. Det som väntar en när man kikar in är verkligen en anslående syn. Långt borta i fjärran syns Peterskyrkan, perfekt centrerad och inramad av grön växtlighet. Svårt att fota genom nyckelhålet, men det var otroligt mäktigt att se att detta har verkligen inte skapats av en slump, utan här har arkitekten tänkt till. Just detta låg i toppen på min "Att göra lista" i Rom och var absolut värt ett besök. Här ska även ligga en mycket vacker Rosenträdgård i närheten som vi tyvärr inte fann, då jag glömt adressen hemma. Men längs promenaden upp på kullen finns det mycket annat fint att se.

Vackrast i rabatten



Pionen är trädgårdens stolthet, åtminstone såhär års. I vår trädgård finner man fem st pionbuskar. Tre rosa och två vita. De rosa blommar för fullt just nu. Först kom runda svällande knoppar och nu stora fluffiga, tunga bollar som doftar ljuvligt. De lyser upp rabatten och syn på lång väg. Det enda som är tråkigt är att blomningstiden är så kort, men än får jag njuta av dem ett tag till, för nu är nästa buske är redan på gång.

Pajmums



Dagens kvällsfika är en paj gjord på blåbär, hallon, röda vinbär och björnbär. Rekommenderar verkligen att blanda vinbär med andra bär, då blir den inte fullt så söt utan lite mer syrlig och jättegod. Nu blir det film här hemma, En dag i Phuket. Någon som har sett den?

Panini



Tänk att något så enkelt kan smaka så ljuvligt! Med en kopp cappuccino till så är ju dagen nästan fulländad. Italienarna är världsbäst på kaffe och paninis.  På detta stället var vi dessutom de enda turisterna, så vi kunde ägna oss åt att studera lokalborna och njuta av den vackra italienskan, vilket gjorde upplevelsen alldeles extra speciell.

Vatikanen & Påvebesök



Vilken timing! Under vårt besök i Vatikanen kommer självaste Påven ut och välsignar folket. Det gör han varje söndag. På minst sju språk håller han sitt tal till alla som samlats utanför Petruskyrkan. Ser ni honom där uppe i fönstret (tredje bilden nedifrån), som en vit prick bakom den röda mattan som lagts ut för honom. Vi var förresten längst upp i toppen av Petruskyrkan, världens största kyrka! Alla dom femhundra trappstegen och några till kämpade vi medans svetten rann. Hiss var inte att tänka på, nej nej det här klarar vi fint. Pust!! Där uppifrån såg vi den långa kön som ringlar sig fram till kyrkporten.  Visste ni förresten Michelangelo ligger bakom den kända takmålningen i i Petruskyrkans kupol? Det är helt otroligt vilka mästerverk de kunde uppföra på den tiden!

Italien för livsnjutare



Älskar man mat bör man åka till Italien. Njut av Antipasti (förrätter), Primi (första huvudrätt), Secondi (andra huvudrätt), Contorni (tillbehör) & Dolci (efterätt). Jag åt alldeles för mycket under mina dagar i Rom, men det var det lätt värt. Speciellt förrätterna och efterrätter tycker jag absolut man ska testa så många man kan och hinner. Smakar inte alls som hemma i Sverige.

Utflykt



Lite fler bilder från helgens utflykt till Råda Säteri. Här blev det sopplunch med pannkakor till efterätt. Hade tur med vädret så vi passade även på att njuta i solen och den mysiga miljön.

På upptäcksfärd i Rom



Det blev som sagt många och långa promenader i Rom och överallt måste man stanna och beundra alla fantastiska byggnader och vackra omgivningar. Här på promenad längs Tibern (överst),  därefter Pantheon och sist, men inte minst så har vi Fontana di Trevi i bakgrunden. Just där var det alltid alltid fullt av folk, men så ligger det ju mitt i turiststråken med. Tjusig var det i alla fall, så man kan ju förstå att Anita Ekberg ville ta sig ett dopp där:-).

Sommar sommar sommar



Underbara blommande sommarängar! Jag njuter i fulla drag av att vara ute i naturen. Så på en mysig utflykt under helgen fick jag syn på en vacker smörblomsäng intill en hästhage och en herrgård och passade på att ta de där klassiska sommarbilderna jag alltid velat göra. Platsen är Råda Säteri i Mölnlycke.

Världens godaste glass



Glassen i Rom är inte av denna världen. Det är världens godaste glass! En slags krämig blandning av sorbet och gräddglass. Den kan bara beskrivas med ett ord. Himmelsk! Trots att jag var en mycket flitig glasskonsument hann jag inte arbeta mig igenom alla smaker på mina fyra dagar. Det verkar som att var och varannan familj äger en Gelateria med gamla anor och fantasin tycks inte ha några gränser vad de gäller italienarnas glassrecept. Vad sägs till t.ex om en kula choklad & vin? En kombination som bara finns i den bästa av världar!

Trädgårdsblommor & Bullkalas



Kaffe och bullar i trädgården när solen tittar fram är inte dumt alls. Har haft en helmysig helg med utflykt och nya blomsterinköp.  Blommorna i vasen är från trädgården. Älskar när pionknopparna börjar svälla och slå ut. Då vet man att sommaren är nära! Har massor av bilder att visa er, både från helgen och från Rom m.m. Stay tuned!

Rom - Broarnas stad



Att se Rom från Tibern blev en lite annorlunda och trevlig upplevelse. Bara älskar dessa broar överallt. Så vackra! På en av bilderna ser ni en skulptur av en ängel från Ponte Sankt'Angelo - Änglarnas bro. Man kunde promenera långa sträckor längs med Tibern och vi såg flera som cyklade eller joggade, solade och picnickade. Känslan som slog mig i Rom är att det är otroligt luftigt överallt och man upplever det aldrig särskillt trångt vilket jag gjorde i Paris. Här hade vi ofta långa sträckor för oss själva och behövde sällan stå i kö. Trafiken upplevdes inte heller som störande. Nej lugn, skön och förtrollande vacker och romantisk är denna huvudstad. Hit återvänder man gärna igen.

RSS 2.0