Helgfrukost och helgresumé

 
Nybakat till frukost är inte fy skam. Hittade ett recept på scones med sojamjöl som jag testat ett par gånger. De känns betydligt nyttigare och inte alls lika mäktiga som "vanliga" scones. Dessutom får de automatiskt en härligt gyllenbrun färg tack vare sojamjölet. Nästa gång ska jag nog testa med mandel- eller kokosmjöl och se om det blir lika bra.
 
I övrigt har helgen inneburit en del plugg, plantering av mina senaste inköp till trädgården, ett par träningspass, två restaurangbesök, middag hos vänner och bakning. En hel del med andra ord, precis som det brukar hos denna fröken. Har ni haft en bra helg?
 
 

Sju sorters rosor

 
En fin liten bukett med rosor från trädgården fick jag när familjen var på besök. Älskar rosor och min egna klätterros blommar för fullt sedan flera veckor tillbaka. Ni ska snart få se lite bilder från trädgården.

Härlig smulpaj utan socker

 
Gillar ni kokos? Då har jag tips på en riktigt god och nyttig smulpaj. I den här pajen har jag haft i en mängd olika bär som vinbär, jordgubbar, björnbär, hallon och blåbär. I stället för socker på bären har jag använt mig av honung. I smuldegen har jag mandelmjöl och kokosflingor, havregryn, smör och honung.
 
Till pajen serverade jag vispad kokosgrädde med vaniljpulver, vilket är ett toppenalternativ till den vanliga grädden eller vaniljsåsen. Pajen funkar fint också för den som till exempel äter LCHF eller bara vill dra ner på sockerintaget.

Midsommar

 
Bättre sent än aldrig. Livet har kommit emellan som man säger, men här kommer ett bildregn från vår midsommar. Vädret var på vår sida och vi kunde sitta ute i solen och njuta av god mat och mycket trevligt sällskap! Testade i år en marängtårta som blev mycket uppskattad. Söt och god med hallongrädde och mjölkchokladtryffel. Men som ni ser knäcktes marängen på mitten, så vi fick skynda oss att ta en bit;-). Testade också ett recept på några goda fördrinkar med fläder och jordgubbar. Lägger upp receptet på dem under veckan.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Flädersaft

 
Vi har massor av fläder i trädgården och just nu blommar de för fulla muggar. Varje år gör jag saft av blommorna. Jag använder alltid samma recept för det är helt enkelt så bra. Ingen saft går upp mot hemlagad flädersaft. Underbart. Bjuder på receptet såklart!
Flädersaft
 
Plocka 25-35 blomklasar och lägg i stor kastrull.
Skär 3 citroner i tunna skivor och lägg i kastrullen. Koka samtidigt upp 1,5 liter vatten i en annan stor kastrull. Häll 1,5 kg socker i vattnet tillsammans med 50 g citronsyra. Rör om.
Häll nu det varma vattnet över blommorna och rör om ordentligt. Lägg på lock och låt stå mörkt och svalt i 5 dagar. Rör om varje dag.
 
Den femte dagen tar du fram en ny kastrull och en saftsil (saftmaja) som du kan spänna över kastrullen. Skopa sedan upp saften och häll i silen. Låt stå ett tag så du får ut all saften. När saften är färdigsilad använder jag en tratt för att fylla flera olika petflaskor. Fyll dem inte ända upp. Dessa kan man sedan frysa, det är lätta att ta fram och tina.
 
Njut!
 
 
 
 
 
 
 

Doften av kaprifol

 
Jag har inte visat så mycket bilder från trädgården i år. Men har ett helt gäng med trädgårdsbilder på gång. Dessa tog jag i maj när kaprifolen blommade fantastiskt. Den doftar underbart och på kvällarna när man har sovrumsfönstret öppet kan bara ligga i sängen och njuta av den doften:-).

Ljuva sommar

 
Hur vackert är det inte med alla dessa lupiner som kantar diken och vägar runtom i sommarsverige. På väg till Borås (min skolväg) fullkomligt svämmar det över av lupiner i alla färger. Aldrig sett så mång apå ett och samma ställe. Otroligt vackert! Bilderna ovan kommer från vårt sommarställe.
 
 

Chokladparfait

 
Igår smakade vi på chokladparfait som jag gjorde förra veckan. Inte så dumt alls med färska bär på. Det är en väldigt mäktig efterrätt så det behövs bara en liten bit upptäckte jag:-). Det känns gott att unna sig en sötsak utan socker i.

På vår grill!

 
Vi åt fantastiskt god mat i helgen! Lax i foliefaket tillsammans med spenat och kryddor, skivad färskpotatis i ett annat paket och en härlig melon- och fetaostsallat till det. Grillat ingår verkligen bland sommarens höjdpunkter!
 
Vi grillar ikväll igen. Kyckling, sallad och rotgrönsaker står på menyn!

En helg på landet

 
Vi har spenderat helgen på sommarstället i närheten av Kolmården. Underbart fint och lugnt där! Denna gång var det med lite sorg i hjärtat vi lämnade denna oas. Vårt sommarställe är nämligen till salu och det innebär att detta nog var sista resan dit. Har så många fina minnen härifrån! Grillkvällar, bad i sjöar, besök på djurparken, långa promenader, slappandes i solstolar, loppisutflykter, besök till mysiga Söderköping och Norrköping. Den sistnämnda staden har vi ju faktiskt bott i vilket gör ett besök dit lite alldeles extra speciellt.
 
Lustigt att jag först nu i helgen upptäckte att det fanns ett stort bestånd med liljekonvaljer alldeles runt knuten på vår stuga, de hade precis blommar ut, men är ju helt underbara med sin doft. Nu blev det istället lite plock av sommarblommor till som fick pryda bordet.
 
 
 

The making of...


...parfait. Slurp så gott! Har redan tjuvsmakat på smeten. Nu ska den vara i frysen över natten och jag ser fram emot en underbar dessert till helgen. Receptet är LCHF (dvs inget socker) och ni hittar det här.

Pics från helgen

 
Lite pics från helgen som var. Fika i solen på Råda Säteri strax innan storhandling på Mölnlycke Gardencenter, vackra nävor i vår trädgård och frukost bland utslagna pioner och rosor. Älskar vår trädgård!

Chiagröt till frukost

 
Häromdagen uppdaterade jag skafferiet här hemma med diverse nyttigheter och godsaker. De supernyttiga chiafröna har nog många hört talas om och först ut bland ingredienserna blev just chiafröna i form av Chiagröt med mandelsmör och banan. Tillagas dagen innan och så får den stå i kylen över natten. Ett toppenmål till frukost eller som mellanmål. Verkligen gott och rekommenderas som ett alternativ till havregrynsgröten. Receptet finns här.

Havregrynspizza

 
Ikväll testade vi pizza på havregrynsbotten. Det blev jättegott och kändes betydligt nyttigare än den vanliga pizzadegen och godare än blomkålspizzan även om inte den var dum den heller.
 

Pizzadeg för en portion: 1 dl havregryn mixat till mjöl, 1 äggvita, 1/2 dl kvarg, 1/4 tsk bakpulver. Krydda degen med oregano och salt.
 
Blanda ihop samtliga ingredienser i degen till en smet. För att den inte ska fastna på plåten, olja in bakplåtspappret. Tryck ut och forma degen till en pizza.  Förgrädda i ugnen på 200-225 grader ca 7 min beroende på om du vill ha en seg pizzadeg eller knaprig kan du förlänga tiden något. Lägg på valfri fyllning och låt stå i ugnen tills pizzan fått fin färg, ca 5-10 min.
 
Smaklig måltid!

RSS 2.0